Pentru a gasi firma dorita, puteti folosi functia CAUTA FIRMA notand orasul/judetul dumneavoastra.

Cat Costa Cadastrul?

Fie ca doresti sa cumperi o casa noua, sa vinzi un teren, sa lasi cuiva mostenire o vila sau un apartament sau sa iti construiesti propria locuinta ai nevoie de cadastru. De ce? Pentru ca proprietatea ta si toate schimbarile care se petrec cu aceasta trebuiesc inregistrate si supravegheate atent de o instanta specializata care sa poata decide oricand care este valoarea bunului tau si cum poate fi utilizata aceasta valoare. Pe website-ul nostru vei gasi firme de cadastru profesioniste, care te pot ajuta cu urmatoarele servicii: cadastru teren de orice tip, cadastru casa, cadastru apartamente, intabulare constructii si terenuri, inscriere in Cartea Funciara, topografie, geodezie.

Ce este cadastrul?

Cadastrul este o componenta esentiala a procesului de inregistrare a tuturor probrietatilor de ordin funciar (terenuri sau cladiri) detinute de toate persoanele fizice sau juridice. Aceasta procedura se realizeaza la cumpararea, vinderea, donarea, succesiunea, redimensionarea, construirea, ipotecarea sau utilizarea drept garantie a oricarei proprietati (imobil sau teren).

Cadastrul se realizeaza in baza unor functii pe care le indeplineste:  

  • Rolul tehnic al cadastrului – din aceasta perspectiva, terenurile sau imobilele sunt masurate si apoi sunt incadrate intr-o categorie in functie de scopul proprietatii. Se stabileste suprafata exacta a imbobilelor (numarul de camera, de etaje, suprafata pe care o ocupa, anexele si asa mai departe), daca un teren este extravilan sau intravilan si pentru ce urmeaza acesta sa fie folosit.

 

  • Rolul economic – asa cum am mentionat mai sus, toate detele care sunt masurate in cadrul acestui process au o anumita valoare economica. Numarul camerelor, suprafata de intindere, zona geografica de situare, tipul terenului, drumurile de acces catre proprietate si celelalte proprietati din jur au fiecare cate o valoare specifica. La finalul realizarii procesului de masurare se estimeaza sum ape care proprietatea o valoreaza. Aceasta este esentiala atat in cazul unui contract de vanzare cumparare, cat si in cazul unei ipotecari sau unei garantii.

 

  • Rolul juridic – toate aceste date colectate sunt adunate in Crtea Funciara. Aceasta insumeaza totalitatea imobilelor si terenurilor detinute de orice individ, cat si datele despre persoana care detine proprietatile.  Procesul de centralizare a acestor date si de introducerea lor in document se numeste intabulare.

Care este pretul cadastrului?

Pretul cadastrului variaza in functie de intentia pe care o avem cu proprietatea detinuta. Exista un cost pentru firma care executa masuratorile propriu-zise si un cost perceput de Oficiul de Cadastru si Publicitatea Imobiliara – O.C.P.I. – (institutie cu arie de actiune judeteana care supravegheaza prrocesele de cadastru si intabulare). Cosurile acestui process variaza de la 200-300 de lei si pot depasi cu usurinta 1 000 de lei.

In tabelul de mai jos se regasesc costurile estimative ale unui process de cadastrare:

Forma

Costul firmei de cadastru

Taxa O.C.P.I.

Garsoniera

400 LEI  

120 LEI

Apartament cu 2 camere

450 LEI

120 LEI

Apartamentu cu 3 camere

500 LEI

120 LEI

Apartament cu 4 camere

550 LEI

120 LEI

Teren intravilan fara constructie

1 000 LEI

120 LEI

Teren intravilan cu constructie

DE LA 1 000 LEI

120 LEI

Teren extravilan

1 000 LEI

120 LEI

Constructie noua

DE LA 1 000 LEI

60-180 LEI + 0,05% din valoarea constructive

Dezmembrare teren

200-500 LEI

60 LEI pentru fiecare lot rezultat

Alipire

1 000 LEI

60 LEI

Trasare axe

450 LEI

 

Plan de situatie

400 LEI

 

Aviz tehnic de la O.C.P.I.

1 000 LEI

200 LEI

Actualizare/Rectificare

Modificarea limitei de proprietate

Modificarea suprafetei imobilului

1 000 LEI

60-180 LEI

Obtinere extras din Cartea Funciara pentru informare

130 LEI

20 LEI

Obtinere duplicat cadastru pierdut

125 LEI

25 LEI

 

Acest tabel demonstreaza o varietate destul de mare a costurilor pentru un cadastru si ne ajuta, bineinteles, sa alegem firma potrivita pentru nevoile noastre.

Cum stim ca am ales o firma buna de cadastru?

E simplu. Asa cum am spus si mai sus timpul pe care firma il estimeaza pentru realizarea proceselor de cadastru si intabulare nu trebuie sa dureze cu mult peste 10 zile, indifferent de tipul de cadastru pe care il dorim.  

Cadastrul presupune, asadar, identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea tuturor proprietatilor, fie ele imobile sau terenuri, datele despre acestea incluzand bineinteles si date despre proprietar. Toate acestea alcatuiesc harti si planuri cadastrale care pot fi oricand consultate in diferitele situatii. Dupa cum putem observa, cadastrul este un procedeu absolut necesar pentru orice actiune ce implica o proprietate, de la vanzare-cumparare, la donatie sau mostenire deoarece acest procedeu stabileste valoarea pe care proprietatea o are si implicit determina si potentialul acesteia.  

Pe langa informatiile benefice pe care le putem obtine din documentele realizate in urma cadastrului, esential este sa stim, atunci cand facem o investitie intr-o proprietate, tot ce se poate despre pozitia acesteia, incluzand proprietatile din vecinatate, zona geografica si potentialul economic al regiunii.

 cadastru si topografie